Χάσμα γενεών και στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταγράφει πανεπιστημιακή έρευνα, η οποία ανέλυσε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των τελευταίων 40 χρόνων στη χώρα. Όπως έδειξε η έρευνα, η ελληνική κοινωνία χάνει την επαφή με τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα και ξοδεύει λιγότερα για τη διατροφή, που είναι κυρίως εκτός σπιτιού. Οι μικρές μάλιστα ηλικίες έως 24 ετών τρώνε «βιομηχανοποιημένα» και «διεθνοποιημένα» τρόφιμα, ξοδεύουν το 64% των χρημάτων τους για φαγητό και ποτό έξω, ενώ αφήνουν το αρνάκι, το κατσικάκι και τα όσπρια για τους μεγαλύτερους.Οι μεγάλες αλλαγές έγιναν στη διατροφή εκτός οικίας. Από τη δεκαετία του ’80, τα «έξοδα εκτός οικίας» απορροφούν το 50% του συνόλου των διατροφικών εξόδων (στη δεκαετία του ’60 ήταν το 14,6%), ποσοστό που αυξάνεται έκτοτε. Στην Έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού 2004-2005 οι διατροφικές δαπάνες εκτός οικίας προσεγγίζουν τα 2/3 του συνόλου των διατροφικών δαπανών.
Στις ενδιάμεσες ηλικίες (45-54 ετών) τα έξοδα εκτός οικίας αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς μετά τη δεκαετία του ’80 και εντονότερα μετά τη δεκαετία του ’90. Είναι πάντως πολύ πιο χαμηλά από εκείνα των μικρών ηλικιών και πολύ υψηλότερα από των μεγάλων.
Τα αυξανόμενα και σχετικά υψηλά ποσοστά μη οινοπνευματωδών ποτών, αλλά και το γεγονός ότι και τα είδη ζαχαροπλαστικής έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα αναδεικνύουν εντονότερα τα διεθνοποιημένα και βιομηχανικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης διατροφικής συμπεριφοράς των μικρών ηλικιών στην Ελλάδα», σημειώνεται στην έρευνα.
No comments:
Post a Comment